/
Hvordan online anmeldelser kan vise seg svært verdifullt for din bedrift
Kvinne leser anmeldelse av bedrift online
Reviews · Markedsføring

Hvordan online anmeldelser kan vise seg svært verdifullt for din bedrift

Ifølge en undersøkelse fra Harvard Business School, kan online anmeldelser ha en enorm innvirkning på bedriftens omsetning. I denne studien ble det vist at en bedrift som øker snittet i sin kundescore med én stjerne, kan forvente å øke inntektene med 5-9%. Også antall vurderinger er avgjørende da det et betydelig antall skaper tillit til snittscore er til å stole på.

Lesetid: 6 min. Skrevet av: Kjetil Grøsland
Online vurderinger leses mer enn noen gang. 77% sa i 2021 at de alltid eller jevnlig leser online vurderinger når de leter etter lokale bedrifter (opp fra 60% i 2020)

I BrightLocal sin undersøkelse fra 2022 ble det også funnet at 49% av forbrukerne stoler på online anmeldelser like mye som de stoler på anbefalinger fra familie og venner.

Det er også viktig å merke seg at online anmeldelser er en av de viktigste faktorene som påvirker kjøpsbeslutninger. Stjernegradering vises under søk på Google, i Google Maps og på nettsider. Noe som påvirker oss både bevisst og ubevisst.

Det påvirker ikke bare kjøpsbeslutninger, men også hvor mye kundene er villige til å betale. Gode anmeldelser ansees som sterk indikasjon på at bedriften leverer kvalitet og fornøyde kunder, noe mange av oss verdsetter høyere enn pris. Her er det riktignok store variasjoner mellom ulike bransjer.

Det er også viktig å nevne at online anmeldelser ikke bare er viktige for å øke salg og for å påvirke kjøpsbeslutninger, men også for å bygge tillit og merkevarekjennskap. Anbefalinger fra tidligere kunder er noe en bedrift har gjort seg fortjent til gjennom tidligere meritter. Ved sammenligning med andre aktører, danner man seg et bilde over hvilke bedrifter som er til å stole på.

Det er åpenbart at online anmeldelser er viktige for bedrifter. Og om det hittil nevnt ikke var nok, så suppleres det med enda flere årsaker i listen nedenfor:

Hvorfor online anmeldelser er verdifulle for din bedrift?

 1. Online anmeldelser kan hjelpe deg med å rangere høyere i søkemotorene.
 2. Gir et positivt førsteinntrykk. Skaper tillit hos forbrukeren. Noe å stole på, til forskjell fra reklame.
 3. Tiltrekker yngre målgrupper. 91% av unge konsumenter stoler på anmeldelser.
 4. 49% stoler på online anmeldelser like mye som de stoler på anbefalinger fra familie og venner.
 5. Øker konverteringsgraden og omsetning gjennom å positivt påvirke kjøpsbeslutninsprosessen.
 6. Tiltrekker talenter som leser anmeldelser når de vurderer å søke jobb.

Hvis du ikke allerede fokuserer på å øke antall og kvaliteten på online anmeldelsene for bedriften din, bør du absolutt vurdere å gjøre det. Les her om hvordan dette kan gjøres smart og automatisk.

Hvordan evaluerer forbrukere anmeldelser av bedrift?

I BrightLocal sin undersøkelse fra 2021 så viser det seg at følgende fire ansees som det flest vurderer, og i prioritert rekkefølge:

 1. Hvilke snittscore har bedriften?
 2. Har bedriften høyere snittscore enn andre bedrifter?
 3. Hvor nylig fikk bedriften siste vurderinger?
 4. Hvor mange vurderinger har bedriften fått?
Google Maps vises 5 stjerners vurderinger av bedrifter
Hvem ville du valgt?

Hvilke bedrifter drar ekstra stor nytte av anbefalinger online?

De fleste bedrifter kan dra nytte av online anbefalinger, men noen bedrifter drar enda større nytte av dem enn andre. Bedrifter som leverer personlige tjenester, som for eksempel behandlere, fagfolk, butikker, frisører og restauranter, er eksempler på bedrifter som drar ekstra stor nytte av online anbefalinger. Dette skyldes at opplevelsen av personlige tjenester og fagfolk er mer subjektive enn andre tjenester, og anbefalinger vektlegges derfor enda mer som en avgjørende faktor når kundene velger hvilken bedrift de skal bruke.

Nettbutikker og tjenester online er også sterkt avhengig av gode kundevurderinger da folk ofte er noe skeptiske og får tillit av å lese at andre har vært fornøyde tidligere.

Hva gjør man med negative anmeldelser?

Det er mange gode grunner til å fokusere på å få positive anmeldelser. Men det er også viktig å huske på at det ikke alltid er mulig å få 100% positive anmeldelser. Det er viktig å ha realistiske forventninger.

Dessuten, selv om en anmeldelse er negativ, kan det være en god ting. Dette er fordi du har en anledning til å kommentere og vise at du bryr deg om kundene dine, og at du er villig til å forbedre bedriften din. Her finner du våre beste tips til hvordan svare på negative omtaler på Google.

Husk at det alltid er mulighet for å forbedre bedriften din, og at det er viktig å lytte til kundene dine.

Negative omtaler kan også druknes av en ny mengde positive omtaler. Ofte sliter bedrifter med et urettferdig negativt bilde av virkeligheten da kun opprørte kunder har lagt igjen anmeldelser. Ved å spørre samtlige nye kunder om deres opplevelse vil din bedrift få anmeldelser som bedre reflekterer virkeligheten. Vi har utviklet to tjenester som hjelper deg å samle inn anmeldelser fra kundene dine.

To smarte løsninger for å få flere og bedre anmeldelser på Google

Første løsningen er en smart automagisk tjeneste som sender SMS til kundene dine hvor man tar tempen på om kunden er fornøyd i tillegg til at den ber dem om anmeldelse. Ved å proaktivt spørre alle kunder får man et mer representativt bilde i mottatt anmeldelser. Man vil også virke mer kundeorientert og proaktiv. Les mer her om vår smarte automatiserte SMS-tjeneste som gir flere anmeldelser på Google. Denne løsningen gir deg også Net Promoter Score slik at du kan følge kundetilfredsheten over tid.

Den andre løsninger er enkle visittkort man deler ut til kundene sine. Kortene har logoen til bedriften din, samt en oppfordring til å legge inn anmeldelser på Google ved å scanne QR-koden. Interessert? Sjekk ut mer om visittkortene som hjelper deg å få fler anmeldelser på Google.

Hva bør din bedrift gjøre for å få gode anmeldelser?

Det er mange ting bedrifter kan gjøre for å få gode anmeldelser. Her er noen tips:

 1. Fokuser på kundeservice.Kundeservice er den viktigste faktoren for å få gode anmeldelser. Ditt mål bør være å alltid levere den beste kundeservicen.
 2. Spør kundene dine om tilbakemelding.Hvis du ikke spør kundene dine om tilbakemelding, vil du aldri vite hva de liker eller ikke liker. Spør dem derfor regelmessig om hva de synes om bedriften din og hva du kan forbedre. Sjekk ut vår automatiserte tjeneste som gjør hele jobben for deg.
 3. Gjør det enkelt for kundene dine å anmelde bedriften din.Gjør det enkelt for kundene dine å anmelde bedriften din på nettet. Legg til en link til anmeldelsessidene dine på e-post signaturen, nettsiden og sosiale medier-profilene dine.

Vis kundene dine at du setter pris på anmeldelsene deres ved å takke dem personlig. Dette vil vise dem at du bryr deg, og det vil øke sannsynligheten for at de anbefaler bedriften din til andre senere også.

Hvordan påvirker anmeldelser synligheten på Google?

Google bruker online anmeldelser som et av sine viktigste rangeringsfaktorer. Dette betyr at jo flere og bedre anmeldelser din bedrift har, jo høyere vil den rangere på Google. I tillegg til høyere plassering i det organisk søkeresultatet, vil man også kunne komme opp i kartmodulen med topp tre bedrifter.

Det er viktig å merke seg at det ikke bare er antall anmeldelser som teller, men også kvaliteten. Google ser på anmeldelser som en måte å vurdere kvaliteten på en bedrift. Så, hvis du fokuserer på å få gode anmeldelser, vil du også få bedre synlighet på Google.

Flere enn noen gang bruker Google til å vurdere lokale bedrifter. 81% i 2021.

Viktige ord fremheves i reviews på Google Maps
Uttrekk fra kundevurderinger vises i Google Søk og Maps

Hvor mange stjerner bør man ha og fra hvor mange?

Det er ikke bare antall anmeldelser som er viktig, men også kvaliteten. Dette betyr at det ikke bare er nok å få mange anmeldelser, men også å få gode anmeldelser.

Når det gjelder antall stjerner, er det viktig å huske at det ikke er nødvendig å få 5 stjerner på alle anmeldelsessidene. Det er faktisk bedre å ha en blanding av positive og negative anmeldelser. Dette viser at du tar imot kritikk og at du er villig til å forbedre bedriften din.

Det er også viktig å huske at det ikke er nødvendig å få anmeldelser fra hundrevis av mennesker. Faktisk viser undersøkelser at det er bedre å få færre anmeldelser fra virkelige kunder enn mange anmeldelser fra personer som ikke er ekte kunder.

Kun 3% sier seg villig til å bruke en bedrift som har to eller færre stjerner i snitt. Snittscore bør definitivt ligge mellom 4 og 4,9. Helst i det øvre skiktet. 4 ansees som greit eller middelmådig, mens ser man tall under dette så begynner varsellampene å lyse. 5.0 er for godt til å være sant, så sweet-spot er mellom 4,7 og 4,9.

Undersøkelse brightlocal seo kundevurderinger
Minimum 4 stjerner før man vurderer en bedrift sier flertallet

Hva bør man være oppmerksom på når man spør om anmeldelser?

Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes bestemte regler og retningslinjer for anmeldelser. Hvis du bryter disse reglene, kan det føre til at anmeldelsene dine blir slettet eller at du får en advarsel fra anmeldelsessidene.

Det er også viktig å være oppmerksom på at det ikke er tillatt å betale eller på annen måte belønne personer for å skrive anmeldelser. Hvis du gjør dette, kan det føre til at anmeldelsene dine blir slettet eller at du får en advarsel fra anmeldelsessidene.

Til slutt, vær oppmerksom på at anmeldelser ikke bare kan påvirke din bedrift på en positiv måte, men også på en negativ måte. Så, hvis du får en negativ anmeldelse, bør du ikke bare slette den. Ta den på alvor og se den som en mulighet til å forbedre bedriften din.

Hvilke andre fordeler har man av positive anmeldelser?

Bedrifter som yter suksessfull på nett benytter ofte testimonials og kundeuttalelser på egne nettsider. Dette har særdeles god effekt på konverteringen, da det gir et positivt inntrykk til den som besøker bedriftens nettsider. Se hvordan Trondheim Elektro gjør dette på egen forside.

Positive utsagn fra kunder kan gjerne også deles på sosiale medier og i nyhetsbrev. La kundene tale for deg!

Hvordan komme i gang med å samle inn anmeldelser?

Det er mange måter å samle inn anmeldelser på, men her er noen enkle tips for å komme i gang:

 1. Finn det perfekte tidspunktet å spørre om anmeldelse
 2. Spør kundene dine muntlig
 3. Del ut visittkort med QR-koder så det er enkelt å åpne siden for å skrive anbefaling på Google.
 4. Spør kundene dine digitalt (SMS, e-post, nettside eller sosiale medier).
  Vår automagiske tjeneste gjør dette for deg via SMS da dette gir høyest andel respons.
 5. Legg til en link til å skrive anbefaling i e-post signaturen, nettsiden, nyhetsbrev og sosiale medier-profilene dine.
 6. Vis kundene dine at du setter pris på anmeldelsene deres ved å takke dem.
 7. Etabler en fast arbeidsrutine for deg eller dine ansatte

Hot tips:

Vi er blitt så overbevist over de flerfoldige verdiene dette gir din bedrift på både kort og lang sikt. Derfor har vi laget en tjeneste som automatisert gjør denne jobben for deg. Den sender SMS automatisk til dine kunder på et optimalt tidspunkt. Les mer her om denne nyttige tjenesten som hjelper deg å samle inn anmeldelser på Google.

Kilder

Vinn markedet med flest anmeldelser på Google

Interessert?

Send oss en melding.
Vi ser frem til å høre fra deg!

Logo: Norsk Tipping. Firmaet Treffsikker AS har bakgrunn i.
Logo Red Performance · Performance Marketing byrå i Oslo
Logo Bohus. Møbelkjede og tidligere kunde av Treffsikker AS
Logo Nikita